S
Hesaplamalı Biyomalzeme
Bölümümüzdeki aktif araştırma konuları arasında biyomoleküler sistemlerin yapı ve dinamiğinin moleküler seviyede incelemesi bulunmaktadır. Polimerik biyomalzemeler, ilaç taşıyıcı nanomalzemeler, inorganik nanoparçacıklar, hidrojeller, su ve basit yapılı alkoller, CompBioMat grubumuzun başlıca araştırma konuları arasındadır.
Araştırma Grubu
Prof. Dr. Gökhan KAÇAR
Arş. Gör. Deniz KIZILKAYA
CompBioMat (Computational BioMaterials) Lisansüstü Araştırma Grubu
Araştırma Konuları
İlaç Taşıyıcı Nanomalzemeler
Günümüzde kanser, diyabet gibi hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde kişiye yönelik yaklaşımlar ön plana çıkmaktadır. Bu amaçla ilaç taşıyıcı nanoyapılar ilacın vücudun istenilen bölgesine hedeflenmesi için umut vadeden yapılar haline gelmiştir. Grubumuzda ilaç taşıyıcı polimerik nanomalzemelerin yapı ve ilaç taşıma özellikleri çalışılmaktadır.
Şekil 1. E. A. Dalgakiran, A. D. Ergin, G. Kacar, Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects (2023). |
Şekil 2. M. M. Kuru, E. A. Dalgakiran, G. Kacar, Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects (2021). |
Yüksek Yüzey Enerjili Yapılar
Poliüretan Kaplamalar
Polimerik malzemeler, biyomalzeme alanında büyük öneme sahip olan çok yönlü materyallerdir. Doğal veya sentetik kökenli olabilen bu malzemeler, biyolojik sistemlerle uyumlu olma ve biyouyumluluk özellikleri sayesinde tıp, biyoteknoloji ve doku mühendisliği gibi alanlarda geniş uygulama alanları sunarlar. Araştırma grubumuzda hesaplamalı polimerik malzeme alanında çalışmalar yürütülmektedir.
Şekil 3. D. Kizilkaya, H. Ghermezcheshme, S. E. Sabzevar, H. Makki, G. Kacar, Progress in Organic Coatings (2022). |
Araştırma grubumuzda yaşam için en önemli malzemelerden olan suyun ve etkileşim içerisinde olduğu karmaşık moleküllerin yapı ve dinamiğinin incelenmesi çok ölçekli bilgisayar simülasyonları yoluyla gerçekleştirilmektedir.
Şekil 4. H. Camoglu, T. Urbic, G. de With, G. Kacar, Journal of Molecular Liquids (2022). |
Hidrojeller günden güne kullanımı artan malzemeler arasındadır. Özellikle kendi kendini yenileyen yüzeyler ve yapay organ alanındaki kullanımı hidrojel malzemeleri sürekli aktif olarak çalışılan malzemelerden biri haline getirmiştir. Grubumuzda çeşitli hidrojel malzemeler fonksiyonel yüzeyler ve ilaç taşıma alanında kullanım için incelenmektedir.
Şekil 5. G. Kaçar, P.T.M. Albers, A.C.C. Esteves, G. de With, Journal of Coatings Technology and Research (2018). |