EDİRNE İLİ HALK ELİNDE KARACABEY MERİNOSU ISLAHI PROJESİ

“EDİRNE İLİ HALK ELİNDE KARACABEY MERİNOSU ISLAHI PROJESİ” Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Süleyman KÖK’ün Proje Liderliğinde Yürütülüyor.

Resim

2005/8503 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” 2005’te ilk olarak hayata geçirilmiş ve 60 ilde 183 alt proje ile sürdürülmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM “Halk Elinde Karacabey Merinosu Islahı Projesi”ni 2015 yılında Edirne İlinde de hayata geçirme kararı almıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM tarafından 05/06/2015 tarih ve 96014538-604/08.06.15*003093 sayılı teklifleri ile “Edirne İli Halk Elinde Karacabey Merinosu Islahı Projesi” Lideri olarak Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Süleyman KÖK’ün görevlendirilmesi için teklifte bulunmuş ve TÜ. Mühendislik Fakültesi Dekanlığı da 16/06/2015 tarih ve 84450929/200-550 sayılı yazı ile görevlendirilyi uygun görmüştür.

“Edirne İli Halk Elinde Karacabey Merinosu Islahı Projesi” çalışmalarına, Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile koyun yetiştiricilerine yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenerek başlanılmıştır. Bilgilendirme toplantılarına Edirne Tarım İl Müdürlüğü’nün görevlendirdiği Mühendis ve Veteriner Hekimlerde katılmıştır. İlk toplantı Edirne de 15 Temmuz 2015 Çarşamba günü Edirne Valiliği Deveci Han Konferans salonunda, ikinci toplantı 22 Temmuz 2015 Çarşamba günü Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Toplantı Salonu’nda Keşan’da yapılmıştır. Proje 6300 baş koyun ile sınırlıdır. Projeye başvurular 31 Temmuz 2015’te sonlanmıştır.

Resim

Projeyle ilgili bilgilendirme toplantıları sonrası, projeye girmek isteyen 80 koyun yetiştiricisi dilekçe vermiştir. Başvuruda bulunan yetiştiricilerde 14515 baş koyun mevcuttur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Ali AYAR, Proje lideri T.Ü. Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Süleyman KÖK, TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanlığı Küçükbaş Hayvancılık Araştırmaları Proje Koordinatörü Dr. Vedat AKGÜNDÜZ, Edirne Tarım İl Müdürlüğünden Hayvancılık Şube Müdürü Vet-Hek. Nazan TÜRKASLAN’ın katılımıyla 22/08/2015 Cumartesi günü Keşan’da, Projeye katılma isteğinde bulunup dilekçeyle başvuruda bulunan 80 koyun yetiştiricisine yönelik son bir bilgilendirme toplantısı daha yapılmıştır.

Toplantı da Edirne’deki koyun yetiştiricilerinin, Ülkemiz kırmızı et açığına katkıda bulunması planlanan et tipi koyun üretme projesini destekledikleri gözlenmiştir.

25 Ağustos – 5 Eylül 2015 tarihleri arası Edirne’nin 51 köy ve beldesinde “Edirne İli Halk Elinde Karacabey Merinosu Islahı Projesi”ne alınacak olan uygun koyun ırkı ve işletmelerinin belirleme çalışmaları yapılacaktır. Proje uygulama süresi 5 yıldır.
Bu içerik 25.08.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1161 kez okundu.